Hvordan sikre man sig, at det man har købt nu overholder det, som det skal

Det er en ganske naturlig ting, at man vil ikke snydes - og så ender man ofte med at købe det billigste, men er det nu et godt køb? Det har Lan-Com kigget lidt på

Hvis en IT medarbejder skal bruge en håndfuld RJ45 Patch Kabler til sit netværk, så er det vel meget naturligt, at man lige tager en ”google-runde” for at se, hvad der er sket siden man sidst indkøbte samme slags. IT medarbejderen vil hurtigt møde en jungle af forskellige typer – og ikke mindst priser. For et Kategori 6 Patch Kabel kan prisen svinge ganske betragteligt. Ja op til en faktor 10.
 

Af: Flemming Seerup Ceo Lan-Com A/S

At købe et kategori 6 RJ45 Patch Kabel burde være en smal sag – der ligger jo en standard bag, så hvis man bestiller et Kategori 6 RJ45 Patch Kabel, så er det vel også det man får?

Men desværre er svaret NEJ. Absolut NEJ. Der findes i dag mange importører af RJ45 Patch Kabler som primært er produceret i Kina.
En meget stor del af dem sælger noget, der langt fra holder hvad de lover.

Et par eksempler

For nylig afholdte en af Regionerne en lille licitation på netop kategori 6 Patch Kabler. Kravet var blot, at kablerne skulle overholde standarden. I min optik ikke et helt urimeligt krav. Inden tilbudsafgivelse skulle man sende prøver på de kabler som man tilbød, så Regionen kunne sikre sig at kvaliteten var i orden.
Overraskende nok…. Eller ikke overraskende for mig, så passerede en stor del af de bydende parter ikke denne lille test.
Dette er blot et eksempel på hvad der tilbydes ”derude”.

En anden offentlig institution havde i god tro købt 6000 stk. kategori 6a Patch Kabler og havde brugt hundredevis af timer på at patche sit nye 10G kabelsystem op, i forventning om at kunne køre 10G på netværket. Desværre var de nyindkøbte RJ45 Patch Kabler ikke i nærheden af at kunne præstere de 10G som et kategori 6a Patch Kabel er designet til.
En meget stor privat virksomhed havde i forbindelse med nyt byggeri fået installeret et nyt struktureret kabelsystem. Men det virkede ikke som det skulle og den udførende entreprenør var kaldt til ”skideballe”.

Lan-Com A/S havde ikke leveret kabelsystemet, men blev bedt om at være uvildig rådgiver på installationen. Det viste sig at den nye datainstallation absolut ikke fejlede noget, men at slutkunden efterfølgende havde indkøbt sine egne RJ45 Patch Kabler som igen ikke kunne håndtere den kvalitet og hastighed som det skulle.

Hvad kan der ske ved, at man får for dårlige RJ45 Patch Kabler?
Ja hvad kan der ske? Nogle gange ingenting udover, at man altså ikke har fået hvad man er blevet lovet og så har man jo sparet nogle penge. Men andre gange kan det være vitalt. Midlertidige IT fejl kan være svære at finde og koste en grusom masse tid på fejlretning. Vi ved alle at IT teknikkere ikke er de billigste i verden. Vi har set eksempel på, at et Access Point var opkoblet op på en hel afdeling via et upålideligt Patch Kabel. Afdelingen var i en længere periode on/off på sit netværk med frustration og meget spildt arbejdstid som resultat, inden man fandt det ”forbistrede” patchkabel, som var synderen.

Ofte er nyindkøbte RJ45 Patch Kabler ikke blevet afprøvet sin funktionalitet 100%. Mange netværk er forberedt til en højere hastighed end det egentlig kører. Lad mig give et eksempel:En slutbruger er ejer af et Kategori 6a kabelsystem, som er designet til at kunne håndtere 10 Gigabit, men brugeren har valgt ”kun” at køre 1 Gigabit fordi behovet for højere hastighed ikke er der lige nu. Når dagen kommer, hvor man ønsker at opgradere til 10 Gigabit kan man få sig en slem overraskelse over for billigt indkøbte Patch kabler der ikke kan håndtere 10 Gigabit……
Og husk det er ikke kun prisen for at købe nye kabler ind – det er også tiden, der skal bruges til at skifte samtlige patch kabler ud.

Mange billige Patch kabler er produceret af aluminium og ikke kobber, som de ifølge standarden skal. Hvis man har valgt at Køre PoE på sit netværk, ja så bliver kablerne overophedet. Hvis koncentrationen af aluminium Patch Kabler er stor ( i krydsfelter) ja så kan der i værste tilfælde opstå brand.

Hvad er forskellen på et godt og et dårligt RJ45 Patch Kabel.

Der er mange måder at springe over, hvor gærdet er lavest. En stor del af prisen på et Patch Kabel
er selve kablet. Jo længere kablet er udgør kabelprisen en større del.
Derfor vælger nogle producenter at lave kablet af såkaldt CCA (Copper Cladding Aluminium).
Det vil sige at kablet er lavet af aluminium, hvorpå der er lagt et tyndt lag kobber. Aluminium er betydeligt billigere (under halv pris i forhold til kobber) og derfor er det muligt at lave slutproduktet billigere.

Problemet er bare at dæmpningen i et aluminium kabel er dobbelt så stor som i et kobber kabel og dermed bliver signalet forringet. Det er også set, at man sågar erstatter kobberet i kablet med stål hvilket naturligvis er endnu værre.

Rj45 Pluggene i hver ende af kablet udgør også en vigtig ingrediens i Patch Kablets samlede kvalitet. Jo mere guld på pinnene jo bedre overførsel af signal, men jo mere guld gør også kablet dyre. Standarden siger minimum 50μ guld, men INGEN af de billige Patch Kabler er monteret med 50μ guldkontakter.

Endelig udgør arbejdsprocessen en kvalitetsforskel. Det er uhyre vigtigt at parsnoningen i kablet oprethol-des så tæt på kontaktpinnene i RJ45 konnektoren så muligt (for at reducere NEXT) og det er absolut ikke nemt. Kun de aller bedste og mest trænede montører mestrer dette.

Til sidst skal kablerne testes op i mod standarden, som kræver dyrt testudstyr, slidtage på dyre adapterhoveder samt tid. Kun de allermest professionelle producenter udfører dette. Den sidste ting der udgør prisfor-skellen på de gode og dårlige kabler er, at man skal regne med en vis scrap. Ja faktisk kasseres en ret stor del, fordi der er ikke så meget der skal gå galt, før kablet ikke passerer standard testen. De billige patch kabler Map (gennemgang) testes kun og er derfor ikke forbundet med samme scrap.

FAKTABOKS #1
”Mange billige RJ45 Patch Kabler er CCA kabler
(Copper Cladding Aluminium).
DVS at de er lavet af aluminium med et meget tyndt lag kobber”

Hvordan sikrer man sig den rigtige kvalitet?

Hvordan kan man så sikre sig, at man køber det rigtige produkt eller i det mindste bare et produkt, der overholder standarden? Ja det er ikke så lige til.
Spørger man sin leverandør om kvaliteten, så vil de alle sige, at de overholder standarden og at kvaliteten dermed er god. Nogle leverandører er oven i købet i god tro, for undskyld mig mit sprogbrug:
” De aner sgu ikke en skid om, hvad de har med at gøre”.

Hvis man holder sig til de kendte brands, så er der en god sandsynlighed for, at kvaliteten er fin.
Lan-Com A/S, der markedsfører mærkevaren GIGA-LAN har introduceret sit eget kvalitets stempel ”100% Fluke Component Compliant testet”.
Hvert eneste RJ45 Patch Kabel bliver nemlig testet op imod den gældende standard for at være sikker på at det overholder det lovede.

Man kan også teste sine Patch Kabler selv.
Det gøres med en Fluke DSX-5000 eller DSX-8000 med tilhørende Patch Kabel Adapter til en samlet pris på ca. kr.100.000.-. Prisen afskærer dog de fleste for denne investering, hvilket giver frit lejde til useriøse udbydere af RJ45 Patch Kabler.

Stort udvalg af produkter

Lan-Com A/S ligger til enhver tid inde med mere end 1000 forskellige produkter til netværks kabling. Alle produkter er nøje udvalgte, højeste kvalitet og tilpasset det danske installationsmarked

Projektgennemgang

Lan-Com A/S tilbyder projektgennemgang med udbud og specifikationer fra de rådgivende ingeniører. Vi finder produkter og tilbyder det så alt overholder det som den rådgivende ingeniør har foreskrevet. Ingen dårlige overraskelser når ordren er i hus og skal leveres.

Viden og service

Lan-Com A/S har beskæftiget sig med netværkskabling i mere end 32 år. Det har givet os en kæmpe viden inden for dette felt. Vi har selv designet de fleste af vores produkter, som vi sælger – derfor kender vi vores produkter ned til mindste detalje. Du kan altid ringe til os og få svar på dine spørgsmål

Stabilitet

Lan-Com A/S har eksisteret i mere end 32 år. Vi har aldrig haft røde tal på bundlinjen. Vi er rated i bedste betalingsklasse AAA af Bisnode. Det er din sikkerhed for at du også kan få Lan-Com`s produkter i morgen.

Seneste artikler

Lan-Com A/S indgår aftale med Græsk producent af LSZH rør

Lan-Com A/S i Sørum har indgået en distributions aftale med Kouvidis i Grækenland. Aftalen indeholder, at Lan-Com...

Læs mere

LAN-COM A/S introducer verdens mindste nyhed

Medie konvertering fra kobber til fiber har været kendt lige siden fiberkablernes begyndelse midt i 80´erne. Men...

Læs mere

Eksklusiv kampagne

Fluke Networks og Lan-Com A/S gentager den succesfulde kampagne fra efteråret

Læs mere

Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

Efter at have solgt Kabelsystemer i mere end 33 år og sit eget Giga-Lan brand i 10 år, har Lan-Com A/S samlet en...

Læs mere