Der findes nok det der er mere sexet for en IT chef end det at vælge hvilket kabelsystem man bør investere i. Alligevel er det et betydningsfuldt valg, hvor en forkert beslutning kan få alvorlige konsekvenser.
Af Flemming Seerup, CEO Lan-Com A/S
Hvad kan vi vælge imellem?
Før vi kan vælge må vi vide hvad der er at vælge imellem, så lad os se på det først! Det ældste, dårligste og billigste kabelsystem er i dag kategori 5E Klasse D. Båndbredden er 100 MHz og den maksimale hastighed, det er muligt at køre på er 1 Gbps (IEE 802.3 1Gbase-T). Et kabelsystem, som så småt er ved at blive skrevet ud af standarderne. Men stadig er 1 Gbps en høj hastighed og, hvis man ikke har de store krav til levetid, og samtidig ikke har behov for ekstremt store netværkshastigheder, så kan kategori 5E godt være det rigtige valg.
Det næste kabelsystem er kategori 6 klasse E. Et kabelsystem med en båndbredde på 250 MHz og max. hastighed på 1 Gbps. Det er altså ikke muligt at køre højere en hastighed på et kategori 6 kabelsystem i forhold til det gamle kategori 5E kabelsystem. Kabelsystemet har blot mere ”luft”, og er ikke så forpint. Alligevel er kategori 6 kabling det mest anvendte kabelsystem i dag.
Det næste kabelsystem i rækken er kategori 6a. klasse EA. Se nu sker der noget… For kabelsystemet har nu en båndbredde på 500 MHz og en max. hastighed på 10 Gbps (Ethernet) – altså 10 gange så hurtigt som kategori 6. Kategori 6a er det foretrukne produkt til nybyggeri.
Kategori 7 klasse F er et 600 MHz skærmet (SFTP) kabelsystem med en max hastighed på 10 Gigabit. Kabelsystemet er ikke anderkendt af den Amerikanske standard komite EIA/TIA og anvender ikke de kendte og elskede RJ45 Konnektorer. Derfor er kategori 7 mere et fravalg end et valg.
Kategori 7A klasse FA er et 1000 MHz skærmet (SFTP) kabelsystem – ligeledes med en max. Hastighed på 10 Gbps. Ligesom kategori 7 er kategori 7A heller ikke en del af EIA/TIA standarden, og anvender heller ikke RJ45 Jack i udtag og Patch Paneler.
Det sidste ”skud på stammen” er kategori 8, som nu er vedtaget i alle relevante standard organisationer. Kabelsystemet er skærmet med en båndbredde på 2000 MHz, og baseret på Ethernet 25 og endda 40 Gbps hastighed. Dog er den maksimale kabelafstand reduceret fra de kendte 90/100 m til 24 m permanent link eller 30 m Channel. Derfor er min spådom, at vi primært vil se denne type kabelsystem i datacentre og lignende installationer.
En helt anden mulighed i dag, som bestemt er tilgængelig er FTTD (Fiber To the Desk). Der er både fordele og ulemper med FTTD. Men i denne artikel vil jeg koncentrere mig om kobber kabelsystemerne.
Vi har nu gennemgået de forskellige typer kabelsystemer og deres ydeevne. Vi skal nu se på hvad vi burde vælge. En del af processen ved udvælgelse af et kabelsystem bør være omkostningerne i sig selv ligesom andre faktorer, der bidrager til de samlede omkostninger over hele kabelsystemets levetid. En meget stor omkostningsfaktor ved et nyt kabelsystem er arbejdsløn. Vi har set store prisfald på materialer til de høje kategorier af kabelsystemer de seneste 12 måneder. Nedenstående tabel 1 sammenligner de samlede omkostninger ved investering i et kabelsystem på 100 drop fra kategori 5e til kategori 6a. Omkostningerne inkluderer materialer, installation og test.
Kabelsystemernes levetid er baseret på den almindelige standard udvikling på protokolsiden og kabelsystemernes evne til at understøtte dem. Af figuren ses, at et kategori 5E eller kategori 6 kabelsystem kun forventes at have en levetid på 5 år, da de kun understøtter 1 Gbps. Hvorimod et kategori 6a kabelsystem har en levetid på 15 år. Merprisen for et kabelsystem, der er 10 gange bedre er under 15%. Der er mange omkostninger til et kategori 6a kabelsystem, som er de samme som et kategori 6 system. F.eks. er omkostningerne til arbejdsløn, test, krydsfelt skabe, udtag og eventuel backbonekabling de samme. Tilbage er kun merprisen på materialerne, som de sidste 12 måneder er faldet drastisk. Tager man den annoriserede kostpris (kostpris divideret med forventet levetid) er resultatet meget anderledes. Så bliver et kategori 6a kabelsystem lige pludselig 24 gange billigere.
Min konklusion må være, at hvis man ønsker sig et kabelsystem, der ikke kun kan håndtere de netværkshastigheder som vi primært anvender i dag (1 Gbps) men også kan håndtere netværkshastigheder lidt ud i fremtiden så må kategori 6a være et godt valg. Hvis man derimod ikke kan se, at man i den nærmeste fremtid får brug for mere end 1 Gbps og man måske forventer at fraflytte sin bygning i nærmeste fremtid, så kunne kategori 5E eller 6 være et godt valg selv om prisforskellen er meget lille.
Lan-Com A/S har leveret kabelsystemer til de danske installatører de sidste 30 år. De senere år har Lan-Com med GIGA-LAN Kabelsystem leveret til nogle af det største IT installationer i Danmark. Således er GIGA-LAN i dag et af de førende kabelsystemer i Danmark. Lan-Com A/S leverer datainstallations materialer til danske El installatører, uddanner El-installatører via afholdte kurser og tilbyder store projekter i samarbejde med danske Installationsvirksomheder. Køber man et GIGA-LAN Pro Kabelsystem kam man få et certifikat med 25 års systemgaranti samt dokumentation for, at systemet er dobbelt så godt som standarden.
For yderligere information henvendelse til www.lan-com.dk eller lan-com@lan-com.dk
DERFOR handler flere hos Lan-Com
Stort udvalg af produkter
Lan-Com A/S ligger til enhver tid inde med mere end 1000 forskellige produkter til netværks kabling. Alle produkter er nøje udvalgte, højeste kvalitet og tilpasset det danske installationsmarked
Projektgennemgang
Lan-Com A/S tilbyder projektgennemgang med udbud og specifikationer fra de rådgivende ingeniører. Vi finder produkter og tilbyder det så alt overholder det som den rådgivende ingeniør har foreskrevet. Ingen dårlige overraskelser når ordren er i hus og skal leveres.
Viden og service
Lan-Com A/S har beskæftiget sig med netværkskabling i mere end 32 år. Det har givet os en kæmpe viden inden for dette felt. Vi har selv designet de fleste af vores produkter, som vi sælger – derfor kender vi vores produkter ned til mindste detalje. Du kan altid ringe til os og få svar på dine spørgsmål
Stabilitet
Lan-Com A/S har eksisteret i mere end 32 år. Vi har aldrig haft røde tal på bundlinjen. Vi er rated i bedste betalingsklasse AAA af Bisnode. Det er din sikkerhed for at du også kan få Lan-Com`s produkter i morgen.
Seneste artikler
Lan-Com A/S indgår aftale med Græsk producent af LSZH rør
Lan-Com A/S i Sørum har indgået en distributions aftale med Kouvidis i Grækenland. Aftalen indeholder, at
Lan-Com...