Af Flemming Seerup,
Lan-Com A/S
Nye kabeltyper
Vi har ikke været forvent med den helt store udvikling indenfor fiberoptik kabling de seneste par år, men nu sker der lidt! Men lad os kigge lidt på de forskellige glasfiber typer.
Multimode kablerne anvendes næsten udelukkende i LAN (kabelinstallation lokalt i bygninger), hvor kravene til hastighed og længde ofte er begrænsede . 62,50/125 my kablerne (OM1) er så godt som udgået og bør kun anvendes ved eksisterende installationer, hvor der allerede er påbegyndt OM1 kabling. 50/125 my (OM2) er stadig meget anvendt selv om de kun kan håndtere 1 Gigabit op til 550 m. 50/125 (OM3) anvendes , hvis der ønskes at køre 10 Gigabit op til 300 m. 50/125 my (OM4) anvendes hvor der ønskes 10 Gigabit op til 550 m.
Singlemode 9/125 my (OS2 anvendes ikke så ofte i LAN installationer, men til gengæld udelukkende i WAN (Wide Area Network) installationer. Fordelen ved singlemode fiber er, at de er billigere at producere, dæmpningen er meget lille og derfor er det muligt at køre høje hastigheder over store afstande. Når singlemode kablerne er bedst og billigst, hvorfor bruger vi så ikke bare singlemode? Grund en skal findes i sende/modtage udstyret. Singlemode sende/modtage udstyr er baseret på l aser teknologi og er temmelig kostbart, mens multimode udstyr er baseret på LED eller VCEL, som er betydeligt billigere at producere.
Terminering
Der findes i dag to typer at terminere fibe kabler på . Den ene er direkte terminering, hvor der monteres konnekt e r direkte på fiberkablet. Dette terminerings-princip var meget anvendt tidligere. Der findes i dag en række fabrikater, hvor det er meget nemt at terminere fiberkablerne direkte og en utrænet installatør kan lære det på en times tid. Det mest anvendte produkt er Corning Unicam. Men prisen for en konnekter er generelt temmelig høj, så hvis der skal termineres mange ender kan det godt betale sig at se på alternativer. Fusions-splidsning er den anden type terminerings mulighed og vinder med rette mere og mere indpas. Resultatet er betydelig t bedre end direkte terminering (mindre dæmpning). Det er hurtigere og prisen på en pigtail (et stykke fiber med konne k ter i den ene e nde) er typisk 1/3 af prisen på en konnekter til direkte terminering. Der skal blot anvendes et fusions splidseudstyr, hvilket holder en del tilbage. Prisen på fusions-splidser er faldet drastisk de senere år. En ”state of art” fusions-splidser kan i dag købes for under 60.0000 Kr. Fusions-splidsere kan også lejes hos flere kabeludbydere f.eks. Lan-Com A/S.
En del installatører har ikke så ofte et fiberprojekt og ønsker ikke at bruge tid og besvær på oplæring, når de har et projekt. De køber i stedet preterminerede fiberkabler. Hos Lan-Com Com kan man bestille skræddersyede fiberkabler lige i den ønskede længde, med de antal fiber man ønsker. De leveres på en lille engangs tromle med trækaflastning i enden. Testrapport følger tromlen, men sendes også sep arat som PDF fil, som kan afleveres til slutkunden . Dette produkt er meget populært hos Lan-Com og på et år sælges der adskillige hundrede af disse skræddersyede kabler.
Konnektorer
De to mest anvendte konnekter typer er SC og LC. De seneste år er det mere og mere den nyere og mindre LC der har vundet indpas. Det er også oftest , at de aktive enheder nu leveres med LC konnekter. Andre typer som ST, MTRJ, MU, og FC ses ikke så ofte mere. Ønskes den fulde båndbredde – typisk til Kabel TV så anvendes oft e en APC polering , (en vinklet polering ) som giver en bedre dæmpning.
Afslutning
Når fiberkablerne er terminere t skal de aflastes, så de ikke udsættes for unødig stress. Dette gøres oftest i en boks . Er der et 19” krydsfelt til rådighed, bør man anvende en 19” Fiberoptisk Patch Boks (ODF). De kan leveres med forskellige antal porte, afhængig af hvor mange fibre man har med at gøre , og med den størrelse port, der passer til den konnekter type man har valgt. Har man ikke et 19 ” Rack til rådighed, findes der en række væg-modeller på markedet. Ens for alle boksene er , at de skal bestykkes med mellemled af samme type som den konnekter man har valgt at afslutte fiberkablet med.
Farver
Mange Elinstallatører kommer ud for, at skulle udvide på en eksisterende installation og er ikke rigtig klar over hvilken fiber man har med at gøre, så her er et par gode tommelfinger-regler: Singlemode konnektorer og mellemled er blå. OM1 og OM2 konnektorer og mellemled er beige. OM3 konnektorer og mellemled er Aqua farvede mens OM4 konnektorer og mellemled oftest er lilla.