Snavs i fiberkabling

Snavs og støv er fiberkablingens største fjende og det er vigtigt, at vi ser på, hvordan vi kan forhindre eller minimere dette i fiberoptiske installationer

Af Flemming Seerup,
Lan-Com A/S

Lan-Com A/S, som er distributør af fiberoptiske kabelsystemer kommer ofte ud på sites og vi har set lidt af hvert efterhånden. Jeg tror ikke, at det er gået op for installatører og IT-chefer, hvad der sker, når der kommer støv eller snavs i en fiberoptisk kabling. Kernen i et fiberoptisk multimode-kabel, (der hvor lyset bliver transmitteret), er 50 my, eller hvad der svarer til tykkelsen på et hår. Det bliver endnu værre, når vi har med singlemodekabler at gøre - her er tykkelsen på kernen 9 my. Det siger sig selv, at kommer der bare et minimum af støv i sådan et transmissionssystem, så kommer der ikke meget lys ud i den anden ende, og signalerne udebliver.På inspektion i datacentre og andre steder, hvor fiberkablerne ender, ser vi ofte følgende problemer: Støvhætter på fiberoptiske couplere mangler. Det er ikke svært at tænke sig, hvad der sker, når der har manglet en støvhætte på en coupler i et års tid, og den så tages i brug igen. Det samme gør sig gældende, når et fiberoptisk modul i en switch har været i brug i en periode og så bliver disconnected - ja, så er den støvhætte, som fiber-modulet blev leveret med naturligvis bortkommet, og der bliver ikke sat nogen ny støvhætte på.

Ukritisk

Vi ser også, at fiberpatch-kabler ukritisk bliver patchet op uden at rense dem først. Støv kommer ind alle vegne, og fordi patch-kablet har haft en støvhætte på, så er det ikke sikkert, at den er støvfri, fordi støv også kan komme ind under en støv-hætte. Får vi ikke noget signal igennem, først da begynder vi at rengøre patch-kablerne, men da er det for sent, fordi støv og snavs fra konnektoren på patch-kablet nu kan have sat sig inde i coupleren.Vi ser også fiberkabling blive testet med snavsede testkabler. Her sker der det samme som før. For det før-ste kommer der ikke noget signal frem, og for det andet har man alle-rede svinet couplerne til med støv. Alt for mange gange har vi set in-stallatører terminere fi berender i ny-byggeri, hvor byggestøv er mere almindeligt end det omvendte. Det siger sig selv, at det får vi ikke en ordentlig installation ud af.

Hvad kan der gøres?

For det første skal der en holdningsændring til hos de fl este ITchefer og installatører. Derefter skal folk, der har med fiberoptisk kabling at gøre, være bedre informeret om muligheden for støv og snavs i fiberinstallationer. Små tiltag kan forhindre mange fejlmuligheder. Hvad med for eksempel en lille skuffe i racket, hvor støvhætter fra couplere og netværksswitche kan ligge, så de ikke bortkommer. Sørg for at lægge dem i f.eks. en plastpose med en lynlås, så undgår man støv og snavs. Fiberoptiske couplere kan i dag leveres med støvklapper, som er fastmonteret på coupleren, så de ikke bortkommer. Ubrugte fiberoptiske patchkabler påmonteres støvhætter og lægges ligeledes i plastposer med lynlås. Vi ser nu også datacentre blive udført, så de er støvfrie, men det er en større omlægning og ofte mindre tilstrækkeligt.Er der tale om en ny fiberoptisk installation i et nybyggeri, så bør den terminernes som noget af det allersidste, så byggestøv ikke sætter sig i fiberenderne.

Fiberkabling

Vi skal også vænne os til, at en fiberoptisk installation hele tiden ændrer sig. Hvis der ikke er støv i den fra start, så kommer der støv i den hen ad vejen. Her kan den fiberoptiske installatør lave en servicekontrakt med kunden, hvor man f.eks. aftaler, at konnektorer og couplere gennemgås en gang årligt.Mange fiberoptiske installatører gør også et ordentligt job, hvor alt bliver afleveret i rengjort stand, men bliver bagefter skudt i skoene, at installationen var snavset, fordi der senere hen er kommet snavs i installationen. Flere installatører er begyndt at tage foto af hver eneste konnekter, inden installationen afleveres som dokumentation for korrekt terminering. Dette forhindrer ærgerlige misforståelser.

Renseprodukter

Lan-Com A/S har taget tiltag til at lagerføre og distribuere en række forskellige renseprodukter, som alle har det formål at minimere fejl i fiberinstallationer. Fra Chemtronics lagerfører Lan-Com A/S nu alkohol, (isopropyl alcohol fra Matas er ikke godt nok), som kan rense fedt og olielignende genstande på fiberoptiske konnektorer. Ligeledes fra Chemtronics leveres blokke med fnugfrie servietter. Et ark fra blokken fugtes med alkohol, og den fiberoptiske konnektor køres let hen over servietten med ferrule spidsen nedad. Denne proces behøves oftest kun at blive gjort en gang, men er konnektoren ekstra snavset kan processen gentages.Fra Fluke Networks lagerføres ligeledes små smarte rengøringsprodukter, som er meget anvendelige.Til rengøring af couplere anvendes små rensepinde, som lige passer ind i ferrulen (1,25 mm til LC og 2,50 til SC og ST). Til rensning af fiberoptiske couplere har Lan-Com A/S hjemtaget et meget revolutionerende produkt fra Zienko. En elektrisk rensemaskine til rensning af couplere. Med dette nye produkt tager det få sekunder at rense en coupler og et stort datacenter kan rengøres på få timer noget som ellers ville tage flere dage.

Stort udvalg af produkter

Lan-Com A/S ligger til enhver tid inde med mere end 1000 forskellige produkter til netværks kabling. Alle produkter er nøje udvalgte, højeste kvalitet og tilpasset det danske installationsmarked

Projektgennemgang

Lan-Com A/S tilbyder projektgennemgang med udbud og specifikationer fra de rådgivende ingeniører. Vi finder produkter og tilbyder det så alt overholder det som den rådgivende ingeniør har foreskrevet. Ingen dårlige overraskelser når ordren er i hus og skal leveres.

Viden og service

Lan-Com A/S har beskæftiget sig med netværkskabling i mere end 26 år. Det har givet os en kæmpe viden inden for dette felt. Vi har selv designet de fleste af vores produkter, som vi sælger – derfor kender vi vores produkter ned til mindste detalje. Du kan altid ringe til os og få svar på dine spørgsmål

Stabilitet

Lan-Com A/S har eksisteret i mere end 26 år. Vi har aldrig haft røde tal på bundlinjen. Det er din sikkerhed for at du også kan få Lan-Com`s produkter i morgen.

Lindpro valgte GIGA-LAN Kabelsystem til eget HQ

Da Lindpro A/S skulle udføre datakabling for deres moderselskab MT Højgaards nye hovedkontor stod det naturlige valg på Lan-Com`s kabelsystem GIGA-LAN.

”State of art” kategori 6A installation, der kan håndtere op til 10 Gbps

Læs mere

Seneste artikler

Kabelbakker og gitterbakker nu også fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S introducerer et helt nyt leveringsprogram inden for gitterbakker og kabelbakker samt tilbehør.

Læs mere

Yellow trunking fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om ”Yellow Trunking”. Et stigende behov...

Læs mere

Nu også kabel strips fra LAN-COM

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om Kabelstrips – eller måske bedre kendt...

Læs mere

Fiberoptiske Mikro Kabler fra Lan-Com A/S

Et stigende behov for Fiberoptiske Mikro kabler har fået Lan-Com A/S i Smørum til at lagerføre en række varianter....

Læs mere