Nye DS anbefalinger vil få stor betydning for fremtidige kabelsystemer.

Den 1. april i 2012 valgte DS (Dansk Standard) at adoptere den europæiske standard EN50174-2:2009 på en række specifikke områder. Dette har allerede og vil fremover få en række konsekvenser for datakabling i Danmark.

Af Flemming Seerup, Lan-Com A/S

Den 1. april i 2012 valgte DS (Dansk Standard) at adoptere den europæiske standard EN50174-2:2009 på en række specifikke områder. Dette har allerede og vil fremover få en række konsekvenser for datakabling i Danmark.

Nye regler for respekt afstande.

Der er nu fire parametre man skal tage i betragtning når man skal beregne afstande for nærføring af datakabler og effektkabler, som trådte i kraft den 1. april 2012. De fire parametre er: 1) type af datakabel. 2)Type af føringsvej. 3/4) antallet og effekten af nærførte effektkabler.

Typer af datakabler.

Først skal vi se på hvilken type datakabel vi ønsker at anvende. Man har delt kablerne op i 4 grupper (Segregation Classification). Klasse A er gamle uskærmede kategori 3, 4 5 kabler. Klasse B er uskærmede kategori 5E, 6 og 6A kabler. Klasse C er F-UTP kabler og F-FTP kabler. Klasse D er udelukkende F-FTP eller SFTP kabler. En kabeltype hvor hvert par er parvis skærmet (PIMF). Det er nu op til kabelproducenten at klassificere sit kabel i en af de 4 grupper. Af nedenstående figur 1 fremgår det hvilke fire typer kabel vi har med at gøre og i hvilken segregations klasse de typisk hører til.

Type føringsvej.

Typen af føringsvej har nu som tidligere betydning for respekt afstande. Af nedenstående figur 2 fremgår det, hvor stor separationsafstanden er inden for de forskellige føringsveje. NB Separationsafstanden er før der er taget hensyn til Power Factor (PF). Power Factor forklares senere.

Antal strømkredse Power Factor.

Til sidst skal vi se på hvor mange strømkredse vi har, der ligger tæt på datakablerne. Af nedenstående figur 3 fremgår det at jo flere 20 A strømkredse vi har jo større bliver Power Factoren. ( den værdi der skal ganges med separationsafstanden jf. figur 2.

Forklaring.

Først skal vi finde typen af det anvendte datakabel og den segregation klasse den hører ind under. (f.eks. U- UTP Kategori 6). Det er ikke altid det fremgår af specifikationerne på kablet. Så må man spørge kabelproducenten. Dernæst skal vi finde typen af føringsvej. F.eks. åben metallisk bakke. Til sidst skal vi finde Power Factor (PF). Det gøres at finde hvor mange 20 A strømkredse der ligger op til datakablerne. Har vi f.eks. 5 stk. 20 A strømkredse, så er PF 0,40. Så ser regnestykket således ud 75 mm x 0,40 = 30 mm (segregation afstand x Power factor)
Udvikling

Udvikling af datakabler.

Udgiften til føringsvej er en betydelig del af den samlede omkostning til en ny datainstallation. Det har fået nogle kabelproducenter til at udvikle datakabler med en særlig høj Segregation Classification. Hermed spares ikke ubetydelige omkostninger til store føringsveje. F.eks. kan Lan-Com A/S nu med deres kabelsystem ”GIGA-LAN” tilbyde et kategori 6A U-UTP kabel i segregation klasse C og et kategori 6A U-FTP kabel i segregation klasse D.

Stort udvalg af produkter

Lan-Com A/S ligger til enhver tid inde med mere end 1000 forskellige produkter til netværks kabling. Alle produkter er nøje udvalgte, højeste kvalitet og tilpasset det danske installationsmarked

Projektgennemgang

Lan-Com A/S tilbyder projektgennemgang med udbud og specifikationer fra de rådgivende ingeniører. Vi finder produkter og tilbyder det så alt overholder det som den rådgivende ingeniør har foreskrevet. Ingen dårlige overraskelser når ordren er i hus og skal leveres.

Viden og service

Lan-Com A/S har beskæftiget sig med netværkskabling i mere end 26 år. Det har givet os en kæmpe viden inden for dette felt. Vi har selv designet de fleste af vores produkter, som vi sælger – derfor kender vi vores produkter ned til mindste detalje. Du kan altid ringe til os og få svar på dine spørgsmål

Stabilitet

Lan-Com A/S har eksisteret i mere end 26 år. Vi har aldrig haft røde tal på bundlinjen. Det er din sikkerhed for at du også kan få Lan-Com`s produkter i morgen.

Lindpro valgte GIGA-LAN Kabelsystem til eget HQ

Da Lindpro A/S skulle udføre datakabling for deres moderselskab MT Højgaards nye hovedkontor stod det naturlige valg på Lan-Com`s kabelsystem GIGA-LAN.

”State of art” kategori 6A installation, der kan håndtere op til 10 Gbps

Læs mere

Seneste artikler

Kabelbakker og gitterbakker nu også fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S introducerer et helt nyt leveringsprogram inden for gitterbakker og kabelbakker samt tilbehør.

Læs mere

Yellow trunking fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om ”Yellow Trunking”. Et stigende behov...

Læs mere

Nu også kabel strips fra LAN-COM

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om Kabelstrips – eller måske bedre kendt...

Læs mere

Fiberoptiske Mikro Kabler fra Lan-Com A/S

Et stigende behov for Fiberoptiske Mikro kabler har fået Lan-Com A/S i Smørum til at lagerføre en række varianter....

Læs mere