Vejen til det gode kabelsystem

Som så mange andre industrier er markedet for IT kabelsystemer i Danmark også udsat for stor konkurrence. Efter 20 ”rolige år” med mindre forskydninger i markedsandele blandt en god håndfuld seriøse brands har markedet totalt ændret karakter, hvilket stiller meget store krav til installationsvirksomheder, når de skal vælge hvilket kabelsystem, de skal installere for deres kunde.

Af: Flemming Seerup, Lan-Com A/S

Kendte brands som Schneider, Tyco, Systimax, Panduit og GIGA-LAN, som generelt er kendt for høj kvalitet og fair prisniveau, er udfordret af billigere kabelsystemer. Men er de nye og meget konkurrencedygtige kabelsystemer også pengene værd?

Hvad kendetegner et godt kabelsystem?

Vi kan jo starte med at se på de tre vigtigste parametre i et kabelsystem, som er Insertion Loss/IL (dæmpning), NEXT (støj mellem parrene). Og ikke mindst ACR (Attenuation to Cross talk Ratio). Men for at sikre en generel optimering af de tre nævnte – og fuldstændig afgørende – områder, duer det ikke at gå på kompromis i produktionsfasen. Det vil sige, at produkterne altså kun lige overholder standarden. Det kan gøres ved at spare på kobber i kablerne eller f.eks. mindre guld-belægning på RJ45 Jacks. Selvom det ofte handler om pris for indkøberne og fortjeneste for producenterne, har det vist sig, at det meget ofte er en markant dyrere løsning ikke at holde fokus på kvalitet. Ved afsluttet installation skal kabelsystemet testes op imod den gældende standard. Hvis man har valgt et ”grænseprodukt” vil nogle af linkene fejle.

For at fejlfinde skal stik termineres om og kabler trækkes på ny. I denne fase af in-stallationen er lofter lukkede og brandtæt-ninger forseglede, så det kan være yderst tidskrævende. Det er ingen tjent med – hverken slutkunde eller installatør. Førstnævnte får et betyde-ligt ringere produkt, og installatøren får en dårlig oplevelse samt eventuelt en erstat-nings sag på halsen.

Hvad der er sparet, er slet ikke tjent

Kobber er den dyreste del af datakablets pris. Nogle producenter har valgt at producere Kat. kabler med mindre kobber. Herved spa-rer man på kostprisen, og kan sælge varen til en mere fordelagtig pris. Men bliver kabelsy-stemet ringere? Svaret er Ja. 

Jo mindre kobber i kablet jo større dæmpning. Nogle producenter har f.eks. valgt at producere kat. 6 kabler i AWG24 i stedet for AWG23. Dæmpningen i et AWG24 Kat 6 kabel er lige akkurat nok til at få signalet ud på de 90 m. Men får vi et godt kabelsystem ud af det? Svaret er NEJ. Ser vi på de konnektorer (RJ45 Jacks), der indgår i et IT kabelsystem, er der endnu mere forskel. Lad mig sige det med det samme. Det er absolut ikke nemt at udvikle og fremstille en kvalitets RJ45 konnektor. F.eks. er der kun få producenter på verdensplan, der kan producere en god RJ45 kvalitets Jack i kategori 6a. Her bliver, der også sparet på materialerne. Ifølge standarden skal, der mindst være 50 µm guld på pindene, men det er langt fra tilfældet på de billige systemer. Det er svært at kontrollere – ja nærmest umuligt, og i sidste ende risikerer kunden slet ikke at få, hvad de reelt betaler for.

FAKTA

IL/ er dæmpningen i kablet

Jo længere en kabellængde er, jo større er dæmp-ningen. Når vi kommer ud omkring de 90 m, er vi ved at være ude på kablets yderste grænse. Jo højere frekvens jo større dæmpning. Høje hastigheder på kabelsystemer kræver høj båndbredde (frekvens).

NEXT er krydstale mellem parrene

Eller vi kan også kalde det støj. Støjen bliver større jo mere vi skruer op for frekvensen.

ACR er IL minus NEXT

Bliver støjen (NEXT) større end signalstyrken (Dæmpning), får vi ikke noget signal frem. Det er det vi kalder Attenuation to Cross Talk Ratio (ACR). ACR er altså Dæmpning minus NEXT og udtryk for det vindue, hvor vi kan få signal frem. Nedenstående graf viser, at der hvor NEXT og Insertion Loss krydser hinanden, er grænsen for kablets ydeevne. Jo længere ude i kurven de to værdier krydser hinanden (højere frekvens) jo bedre kabel systemet.

RJ45 Jack

3 dB gør en verden til forskel

Hvad sker der hvis man køber et billigt og dårligt kabel-system? Et godt kabelsystem har typisk en gennemsnitlig NEXT værdi, der ligger 6 dB bedre end standarden (Mar-gin). Nogle værdier vil ligge oppe på omkring 9 dB og en-kelte vil ligge nede på omkring 3 dB. Det er der ikke noget problem i. Men…

Et dårligt kabelsystem har typisk en NEXT værdi på 3 dB RJ45 Jack bedre end standarden (margin). Men nogle kabler vil ligge på 0 dB margin og fejle. Udbedring af fejl kan ske ved omterminering af RJ45 Jacks eller træk-ning af nye kabler. Sidstnævnte er som regel en katastrofe. Lofter er lukkede, brandtætninger er forseglede og de kabler der skal udskiftes ligger ofte nederst i kabelbakken. Så de ”håndører” man sparer på billige RJ45 Jack, kan blive en dyr affære.

3 dB kan lyde af lidt, men det er det faktisk ikke. Hver gang vi har 3 dB forskel, er det en halvering eller en fordobling af signalstyrken. Så et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT, har dobbelt så stort signal. Et kabelsystem, der er 3 dB bedre på NEXT og 3 DB bedre på dæmpning (IL) er 4 gange bedre 2x2=4. Se nedenstående kurve. Den overrasker!

Kan man sikre sig mod dårlige kabelsystemer?

Hvordan kan man så sikre sig, at man får leveret et godt kabelsystem? Man skal stille krav til sin leverandør og kræve den nødvendige dokumentation, for at skille fårene fra bukkene. Alle vitale komponenter der indgår i et kabelsystem (Kabel, RJ45 Jack samt Patch Kabler) skal være ”Component Compliant” Det vil sige, at hver komponent skal overholde den enkelte standard. F.eks. kategori 6a. Det er langt fra tilfældet i dag. Du kan være sikker på, at leverandøren/producenten af det dårlige kabelsystem til sin død vil postu-lere, at hans produkter er i orden. Så hvordan kan du sikre dig at få produkter, der er ”Component Compliant”? Du skal se om det fremgår af producentens datablade. Dernæst kan du udbede dig dB et certifikat fra et uafhængigt test laboratorie. Det er den bedste og eneste garanti for, at komponen- Båndbredde terne er ”Component Compliant”. 

Stort udvalg af produkter

Lan-Com A/S ligger til enhver tid inde med mere end 1000 forskellige produkter til netværks kabling. Alle produkter er nøje udvalgte, højeste kvalitet og tilpasset det danske installationsmarked

Projektgennemgang

Lan-Com A/S tilbyder projektgennemgang med udbud og specifikationer fra de rådgivende ingeniører. Vi finder produkter og tilbyder det så alt overholder det som den rådgivende ingeniør har foreskrevet. Ingen dårlige overraskelser når ordren er i hus og skal leveres.

Viden og service

Lan-Com A/S har beskæftiget sig med netværkskabling i mere end 26 år. Det har givet os en kæmpe viden inden for dette felt. Vi har selv designet de fleste af vores produkter, som vi sælger – derfor kender vi vores produkter ned til mindste detalje. Du kan altid ringe til os og få svar på dine spørgsmål

Stabilitet

Lan-Com A/S har eksisteret i mere end 26 år. Vi har aldrig haft røde tal på bundlinjen. Det er din sikkerhed for at du også kan få Lan-Com`s produkter i morgen.

Lindpro valgte GIGA-LAN Kabelsystem til eget HQ

Da Lindpro A/S skulle udføre datakabling for deres moderselskab MT Højgaards nye hovedkontor stod det naturlige valg på Lan-Com`s kabelsystem GIGA-LAN.

”State of art” kategori 6A installation, der kan håndtere op til 10 Gbps

Læs mere

Seneste artikler

Lan-Com A/S introducerer Kube løsninger til datacentre

Lan-Com A/S har i snart mange år været kendt for sine LAN-RACK, som er leveret til de største data- installationer...

Læs mere

Kabelbakker og gitterbakker nu også fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S introducerer et helt nyt leveringsprogram inden for gitterbakker og kabelbakker samt tilbehør.

Læs mere

Yellow trunking fra Lan-Com A/S

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om ”Yellow Trunking”. Et stigende behov...

Læs mere

Nu også kabel strips fra LAN-COM

Lan-Com A/S har taget endnu et produkt til sig. Denne gang drejer det sig om Kabelstrips – eller måske bedre kendt...

Læs mere